Türkiye’den Halep’e gidecek gaz Suriye’nin enerji altyapısını güçlendirecek

Türkiye, Suriye’ye Doğal Gaz Göndermeye Hazırlanıyor

Türkiye’nin, Suriye’ye 3 ay içinde günlük 6 milyon metreküp doğal gaz göndermesi planlanıyor. Bu adımın, Suriye’nin enerji altyapısında büyük bir iyileşme sağlaması bekleniyor.

Anadolu Ajansı’nın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, yıllık 2 milyar metreküp doğal gazın Suriye’de elektrik üretiminde kullanılması hedefleniyor.

Suriye’de, Baas rejiminin yıkılmasının ardından altyapının hasar gördüğü ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre 16 milyon kişinin acil sağlık desteğine ihtiyaç duyduğu belirtiliyor.

Türkiye’nin, Suriye’nin yeniden inşasına büyük önem verdiği kaydediliyor. Ülkede, petrol ve doğal gaz arama, sondaj, rafinaj, elektrik iletim hatları ve elektrik üretim santralleri rehabilitasyonu gibi alanlarda çalışmalar yürütülüyor.

Suriye Enerji Bakanı Muhammed el-Beşir’in Türkiye ziyaretinin ardından enerji alanındaki altyapı çalışmalarının hızlanacağı sinyali verildi.

Elektrik üretiminin önem arz ettiği Suriye’de, Türkiye ile Suriye arasında yaklaşık 200 megavatlık elektrik tedariki bulunuyor ve bu miktarın 300-400 megavata çıkarılması planlanıyor.

Ayrıca, Suriye’de elektrik arzının sağlanamaması sebebiyle mobil ve küçük ölçekli elektrik üretim cihazları ve jeneratörler kullanılıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın açıklamasına göre, 3 ay içinde günlük 6 milyon metreküp doğal gazın Suriye’ye gönderilmesi planlanıyor. Buna yönelik altyapı hazırlıkları devam ediyor.

Kilis’te doğal gaz boru hattı ilerlerken, Suriye tarafında da altyapı çalışmaları hızla ilerliyor. Doğal gazın Kilis üzerinden Halep’e gönderileceği belirtiliyor.

“Suriye, Enerji Sorununu Çözmekte Kararlı”

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, Türkiye’nin farklı ülkelere elektrik ve doğal gaz ticareti yaptığını belirterek, bu adımın önemli olduğunu vurguladı.

Suriye’deki altyapının çöktüğünü söyleyen Akyener, Suriye’nin elektrik ve doğal gaz konusundaki sorunlarına çözüm bulmaya çalıştığını aktardı.

Akyener’e göre, Suriye’nin elektrik şebekelerinin iyileştirilmesi büyük önem taşıyor. Türkiye’nin bu süreçte destek vereceği belirtiliyor.

Bölgedeki en büyük doğal gaz tüketicisi olan Türkiye, enerji stratejileri doğrultusunda adımlar atarak bölgedeki rolünü güçlendirmeyi hedefliyor.

Related Posts

Son dakika | ABD enflasyonu açıklandı

Küresel piyasaların odaklandığı ABD’nin Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) açıklandı. ABD enflasyonu, Donald Trump’ın küresel tarifelerini uyguladığı ay olan Nisan ayında yüzde 2,3’e düştü. ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), martta aylık …

‘Türkiye, yenilenebilir enerji hedefiyle dünya çapında lider konumda’

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, “Türkiye, yenilenebilir enerji hedefiyle dünya çapında lider konumda. Türkiye’deki yeşil gündem, bu büyümeyi, istihdam gündemini de lokomotif düzeyde tetikler.” dedi.

Togg’un yapay zekâsı sürücüye yol arkadaşı

Türkiye’nin ilk yerli ve elektrikli otomobil markası Togg, sürücüye yol arkadaşı olacak yapay zekâ asistanı geliştiriyor. Meclis Yapay Zekâ Araştırma Komisyonu, Togg/Trutek Söğütözü Yerleşkesi’ne inceleme ziyaretinde bulundu ve yapay zekâ çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Altın alımında yeni dönem: Artık fark ödemesi yapılmayacak

Türk lirasında görülen istikrarsızlık nedeniyle döviz ve altın alımında fahiş makas aralıkları uygulayan bankalar, altın alacak müşterilerini memnun etmek için kuyumculuk hizmeti vermeye başladı. Müşterilerin bankacılık uygulamaları üzerinden işlem yapmaları halinde ödeyecekleri fahiş komisyonlar, fiziki altın teslimatında bedelsiz olarak hesaba yansıtılacak.

Fed freni çekti, belirsizlik emtia piyasalarını sarstı!

ABD Merkez Bankası’nın faizleri sabit tutma kararı ve Başkan Powell’ın temkinli mesajları, emtia piyasalarında dalgalanmaya yol açtı. Ticaret müzakereleri, jeopolitik tansiyon ve arz endişeleri değerli metaller ile enerji fiyatlarını yukarı taşırken, tarım emtialarında zayıf talep baskısı hissedildi.

Alman otomobil üreticilerinin karı Çin etkisiyle düşüyor

Alman otomotiv endüstrisinde üretim maliyetlerinde artış, ABD gümrük vergisi ve Asya’dan gelen rekabetle gelecek endişesi artarken, yılın ilk çeyreğinde üç büyük Alman otomobil üreticisinin karı Çin etkisiyle geriledi.