Şirketler artık klasik CV ile alım yapmıyor: Yapay zekâ başrolde

İstihdam piyasalarındaki gelişmeleri Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayımlanan “Geleceğin İşleri” (Future of Jobs) 2025 raporuna göre analiz ettiklerini belirten Uysal, “Türkiye’de şirketlerin yüzde 78’i, yapay zekâ becerilerine sahip yeni çalışanlar işe almayı planlıyor” dedi.

İŞE ALIMLAR HAREKETLİ

Bu ivmelenmenin yakın geçmişte başladığını incelediklerini dile getiren Uysal, “2020-2023 yıllarında yapay zekâ pozisyonları için çalışan talebi yüzde 81 artış gösterirken bu rollere uygun yetenek arzı artışı yüzde 11 seviyesinde kaldı. Bu verinin ışığında yakın geçmişte de yapay zekâ rollerinde arz ve talebin dengeli olmadığını söylemek mümkün” diye konuştu. Uysal’ın analizi ve öngörüleri şöyle:

– Aralık ayında gerçekleştirdiğimiz HR Pulse Q4 2024 araştırmamızla şirketlerin 2025 işe alım planlamalarını mercek altına aldık. 500’den fazla işveren temsilcisinin katıldığı araştırmamıza göre 2025’te şirketlerin yaklaşık yüzde 50’si işe alımlarında artışa gidecek. Yaklaşık yüzde 40’ı ise işe alım planında artış ya da azalma planlamıyor.

– Son dönemde iş arayanların beklentilerinde maaş kriterinin yanı sıra yan haklar ve çalışma modeli önemli ölçüde güç kazandı. HR Pulse Q4 2024 araştırmamıza göre adayların yüzde 90’ından fazlası bir iş teklifini değerlendirirken yan hakların kararında etkili olduğunu belirtiyor. Adaylar esnek çalışma koşulları sunan iş fırsatlarını arıyor.

– Son yıllarda, işe alım süreçlerinde en büyük dönüşümlerden biri yapay zekâ ve veri analitiği gibi teknolojilerin entegrasyonu oldu. Şirketler artık adayları yalnızca geleneksel CV yöntemleriyle değil, yetkinlik bazlı değerlendirme yöntemleriyle de analiz ediyorlar. Bu dönüşüm, beceriye dayalı işe alım modellerinin giderek daha yaygın hale gelmesine zemin hazırladı.

Related Posts

Google: AI Overviews aylık 1.5 milyar kullanıcıya ulaştı

Google, AI Overviews olarak adlandırılan yapay zeka destekli arama aracının aylık 1.5 milyar kullanıcıya ulaştığını duyurdu. Alphabet’in 2025 birinci çeyrek finansal sonuçlarıyla birlikte açıklanan bu veri, Google’ın arama teknolojilerinde yapay …

Türkiye’nin en büyük sulama tünelinde kazılar dev köstebekle başladı

Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) en kritik halkalarından biri olan Silvan Projesi, devasa boyutlardaki tünel delme makinesi (TDM) ile yeni bir evreye geçti. Diyarbakır’da inşa edilen ve tamamlandığında Türkiye’nin en büyük sulama tüneli …

Snapdragon 8s Gen 4’lü Redmi Turbo 4 Pro tanıtıldı: 7550 mAh pil ile geliyor!

Xiaomi, Snapdragon 8s Gen 4 işlemcili ilk telefon olan Redmi Turbo 4 Pro’yu Çin’de piyasaya sürdü. 7550 mAh’lik dev batarya ile gelen telefon neler sunuyor bir göz atalım. Redmi Turbo 4 Pro, 6,83 inç büyüklüğe ve 120 Hz yenileme hızına sahip …

Kopya çektiği için üniversiteden atıldı, hile yapmak için yapay zeka geliştirdi

Yapay zeka, yaratıcı ve üretken çözümler kadar, etik sınırları zorlayan girişimlere de ilham kaynağı oluyor. Hile yapmak için tasarlanmış Cluely’nin eğitim ve iş dünyasında nasıl bir tehdit oluşturduğu, yasal ve ahlaki açıdan tartışılıyor.

YouTube, 20. yılını yeni özelliklerle kutluyor

YouTube’a ilk videonun yüklenmesinin üzerinden 20 yıl geçti. Şirket, bu günü anmak için yeni özellikler ve istatistikler duyurdu. Ayrıca, bir dizi gizli ve az bilinen özellikler hakkında hatırlatmalarda bulundu. Youtube’un Kıdemli Ürün Müdürü …

Android deprem uyarı sistemi nasıl açılır? Adım adım deprem uyarı sistemi açma işlemi

İstanbul’da 23 Nisan 2025’te yaşanan 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrası Android Deprem Uyarı Sistemi açma işlemi günün en çok aranan konuları arasındaki yerini aldı. İşte adım adım Android deprem uyarı sistemi hakkında detaylar: