Otomotiv sanayicileri uyarıyor: Kamu, sorunları doğru tespit etmeli

Ekonomide Yön Arayışı Devam Ediyor

Ali Can POLAT

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik siyasi operasyonun yanı sıra tarife savaşlarıyla sallanan reel sektör, kendine yeni bir yol çizme çabasında. Otomotiv Sanayicileri Derneği Başkanı Cengiz Eroldu, otomotiv sektörünün karşılığını alabilmesi için kamunun sorunları doğru bir şekilde belirlemesi gerektiğini vurguladı.

Üretimde Düşüş Yaşanıyor

Geçen yılı yüzde 7’lik bir üretim düşüşüyle kapattıklarını ifade eden Eroldu, “Zor bir yıl geçirdik ancak aynı zamanda 1.2 milyar dolarlık yatırım yaptık. Bu yılın ilk çeyreğine baktığımızda, mart ayında bir iyileşme olsa da üç aylık verilere göre üretimimiz yüzde 9 düştü. Kapasite kullanımımız da yüzde 78’den 65’e geriledi” şeklinde konuştu.

Eroldu, kamunun atması gereken adımları şöyle sıraladı: “Kamu, bütüncül bir bakış açısına sahip olmalı, sorunları doğru şekilde belirlemeli ve daha verimli olmaya odaklanmalı. Şirket birleşmeleri ve satın almaları kolaylaştırılmalı. Rekabetçiliğimizi desteklemek adına yeni adımlara ihtiyaç var ancak bu durum işçi ücretlerinin azalmasını gerektirmemeli. Ücretler üzerindeki vergi yükü azaltılmalı. İşçi ücretlerinden kesilmeyen vergiler, yatırım yapan şirketlere teşvik amacıyla azaltılıyor ve kamunun tekrar vergi kaybı yaşamasına neden oluyor. En azından işçilerimizin kazanması önemli.”

Risklerle Dolu Bir Dönem

Tarife savaşlarını değerlendiren Cengiz Eroldu, ABD’nin otomotiv sektöründe 247 milyar dolarlık ticaret fazlası bulunduğunu belirterek, “Bu durum onları rahatsız ediyor. Bu büyük rakamı değiştirmek uzun zaman alacaktır. ABD, kapalı bir ekonomi olmayı tercih ediyor; bu da bizim için kötü çünkü biz, büyümeyi ihracat ile hedefleyen bir ülkeyiz. Ayrıca Çin’in diğer ülkelere girmeye çalışması, Türkiye için riskler oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Ekonomik refahın sosyal patolojileri: Yalnızlık, depresyon ve intihar

Modern refah toplumu, toplumu öldüren yanılsatıcı bir gelişme hâlidir. Maddî olarak kalkınmanın manevî olarak nasıl bir çöküşe yol açtığının en önemli göstergelerinden biridir. Bu konuyu MTO’muzun en parlak talebelerinden Mehmet Varıcı hocamızın kaleminden irdeledik. Zihin açıcı okumalar… *** Modern toplumun en cazip vaadi refahtır: Daha fazla üretmek, daha kolay tüketmek, daha kısa süreli acılarla yaşamak. Ancak bu vaat, insanın iradesini beslemekten çok onu hiçleştirme riski taşır. İnsanın fıtratı;

Borsada sert sarsıntı: Endeks 9.300’ün sınırına dayandı

Borsa İstanbul’da dalgalı seyirle başlayan gün, sert düşüşle tamamlandı. BIST 100 endeksi, günü 119,17 puanlık kayıpla 9.356,04 puandan tamamladı. Açılışı yüzde 0,15 düşüşle 9.461,18 puandan yapan endeks, gün içinde 9.326,14 puanı görerek yatırımcıya …

Enflasyon tahmini değişmedi: Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’dan ‘asgari ücrete ara zam’ sorusuna yanıt

TCMB Başkanı Fatih Karahan, 2025 yılı için enflasyon tahminini yüzde 24 olarak açıkladı. 2026 için yüzde 12, 2027 için yüzde 8 hedefi korunurken, gözler asgari ücrete temmuz zammı ihtimaline çevrildi. Karahan asgari ücretle ilgili bir soruya, “Biz karar verici değiliz” yanıtını verdi.

Son dakika: TCMB Başkanı Karahan açıkladı! İşte yıl sonu enflasyon tahmini

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Enflasyon Raporu 2025-II Bilgilendirme Toplantısı kapsamında açıklamalarda bulunuyor. 

Gelişmekte olan ekonomilere Fitch freni: Büyüme beklentisi düştü

Fitch Ratings, Küresel Ekonomik Görünüm raporunda yer alan 10 gelişmekte olan ülke (GOÜ) için öngörülen orta vadeli potansiyel büyüme oranı, GSYH ağırlıklı ortalama bazında yüzde 4,0’dan hafif bir düşüşle yüzde 3,9’a gerilediğini bildirdi. “Bu durum …

Borsa yatırımcıları kaçıyor! Altında tarihi rekor…

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftanın son işlem gününü sert bir düşüşle kapattı. Endeks, 154,35 puan azalarak 9.514,01 puana geriledi. Gün içinde en yüksek 9.683,25 puanı gören endeks, en düşük 9.514,01 puanı test etti. Bu seviyeden kapanış …