Kovid-19’a yakalanmayanların nedeni belli oldu: Bağışıklık olabiliyor

İngiliz bilim insanları tarafından gerçekleştirilen bilimsel çalışmada bazı kişilerin Kovid-19 virüsüne maruz kalınmasına rağmen hasta olmadıkları tespit edildi. Kovid-19’a yakalanmayan kişilerin burunlarında bulunan özel hücreler, yayılmadan önce virüsü fark ediyor ve vücudun virüse maruz kalmasından önce HLA-DQA2 adı verilen bir gen yüksek seviyelerde oluyor.

VİRÜSÜ HEMEN TEMİZLİYOR

İngiltere merkezli olan Imperial College London bünyesinde Kovid-19 bilimsel çalışmasında dikkat çekici bir sonuç paylaşıldı.

Araştırma kapsamında bilim insanları, Kovid-19’a neden olan SARS-CoV-2 virüsüyle mücadele edebilen kişilerin vücutlarında diğer kişilere oranla farklı tepkiler tespit edildi. Hastalıktan kaçınmalarına yardımcı olan eşsiz bağışıklık tepkilerine sahip kişilerin, virüse maruz kalmadan önce ve sonra burun astarındaki lokal bir bağışıklık tepkisinin, bireylerin virüsü tanımlamasına ve enfeksiyona neden olacak bir yer edinmesini engellemesine olanak tanıdığı aktarıldı.

Yapılan araştırma doğrultusunda yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi:

“Virüsü hemen temizleyen bireyler, tipik bir yaygın bağışıklık tepkisi göstermedi; bunun yerine, burunda daha önce hiç görülmemiş, incelikli, doğuştan gelen bağışıklık tepkileri oluştu. Araştırmacılar, HLA-DQA2 adı verilen bir genin maruz kalmadan önce yüksek düzeyde bulunmasının, insanların uzun süreli bir enfeksiyonun yayılmasını önlemesine de yardımcı olduğunu öne sürüyor.”

KAYNAK: DHA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx