İran’da Cumhurbaşkanlığı seçimi: Reformcu aday Pezeşkiyan önde

İran’da İbrahim Reisi’nin 19 Mayıs’ta geçirdiği helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu dün yapıldı. İran yerel saatiyle 08.00 (TSİ 07.30) itibariyle reformcu aday Mesud Pezeşkiyan yarışı önde götürüyor.

AA’nın aktardığına göre, İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, gece yarısı sandıkların açılmasından bu yana 14 milyon 70 bin 642 oyun sayıldığını açıkladı. Oy dağılımına bakıldığında Pezeşkiyan yüzde 5 milyon 955 bin 781 oy alarak yüzde 42,3 ile yarışı önde götürüyor. Şu ana kadar sayılan oyların 5 milyon 560 bin 321’ini alan Celili’nin oyu ise yüzde 39,5 olarak açıklandı. Muhammed Bakır Kalibaf yüzde 13,4 oyla üçüncü, Mustafa Purmuhammedi yüzde 0.8 ile dördüncü sırada yer alıyor.

OY VERME SÜRECİ SAAT 24.00’E KADAR UZATILMIŞTI

Cumhurbaşkanı seçiminde oy verme süresi önce 20.00’ye sonra 22.00’ye daha sonra 24.00’e kadar uzatılırken toplamda 18 saat sürdü. İran yasaları gereği oy verme süresi en fazla bu kadar uzatılabiliyordu. Seçimlerde reformist aday Mesud Pezeşkiyan, muhafazakar adaylar Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ve eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi yarışıyor.

Muhafazakar adaylar Tahran Belediye Başkanı Ali Rıza Zakani ve Emir Hüseyin Kadızadehaşimi, ‘muhafazakar kanatta birliği sağlamak için’ seçime saatler kala adaylıktan çekildi. Adayların ilk turda seçilebilmesi için yüzde 50+1 oy alması gerekiyor. İlk turda yüzde 50+1’in üzerine çıkan aday olmaması halinde en fazla oyu alan 2 aday ikinci tura kalacak ve 5 Temmuz’da yapılacak ikinci turda kazanan isim ülkenin 9’uncu Cumhurbaşkanı olacak.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx