Laodikeia Antik Kenti: Anadolu’nun Önemli Arkeolojik Alanlarından Birisi
Denizli kent merkezine yaklaşık 6 km uzaklıkta bulunan Laodikeia Antik Kenti, Anadolu’nun en önemli arkeolojik alanlarından biri olarak dikkat çekiyor.
Antik dönemlerde ticaret, kültür ve inanç açısından büyük bir merkez olan Laodikeia, özellikle Roma İmparatorluğu döneminde refah ve zenginlik içinde olmuştur.
MÖ 3. yüzyılda Seleukos Kralı II. Antiokhos tarafından eşi Laodike adına kurulan kent, Lykos (Çürüksu) Nehri’nin suladığı verimli bir ovada konumlanmaktadır. Yapılan kazı ve araştırmalarda, yerleşimin MÖ 5500 yılından başlayarak MS 7. yüzyıla kadar kesintisiz devam ettiği belirlenmiştir.
Laodikeia’nın ilk ismi Rhoas iken zamanla farklı isimler almış ve son olarak Denizli adını almıştır. Antik kent, Ana Ticaret Yolu’nun bir kolu üzerinde bulunduğundan büyük bir öneme sahiptir ve yün ile tekstil üretimiyle de ünlüdür.
Yaklaşık 8 kilometrelik bir alana yayılan Laodikeia, erken Hristiyanlık döneminde de önemini korumuş ve İncil’de adı geçen yedi kiliseden biri olarak anılmaktadır. UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan Laodikeia’da Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında devam eden kazı ve restorasyon çalışmaları, yeni buluntuların gün yüzüne çıkmasını sağlıyor.