KOBİ’lerin yapay zekâ karnesi nasıl?

Dijital Dönüşüm Araştırması: Küçük İşletmelerin Durumu ve Yapay Zekâ Endişeleri

EVRİN GÜVENDİK / Ankara – Özdemir, komisyonda yaptığı sunumda, İŞKUR olarak 2024 yılında mikro, küçük ve orta ölçekteki işletmelerle yapılan dijital dönüşüm ve yapay zekâ araştırmasının sonuçlarına ilişkin bilgiler verdi. 17 sektörde yaklaşık 3.1 milyon iş yerini, 17.8 milyon çalışanı temsil edecek bir örneklemle sahaya çıkıldığını belirten Özdemir, 17 binden fazla işletmeye robotik kodlama, sanal gerçeklik, 3 boyutlu yazıcı, IoT, Bulut Bilişim, e-ticaret, mobil uygulama, e-imza ve mobil pos cihazı kullanıp kullanmadığının sorulduğunu söyledi.

‘İşsizliği artırabilir’

Özdemir’in verdiği bilgiye göre, küçük işletmelerin yüzde 65’i hiçbir dijital dönüşüm uygulamasını kullanmıyor. Yüzde 34’ü belli seviyede kullanırken dijital dönüşüm uygulamalarını yüksek seviyede kullananların oranı yüzde 1’de kalıyor. İşletmelerin en çok kullandığı dijital dönüşüm uygulaması ise yüzde 23-24’le mobil pos cihazı. Araştırmaya göre, işletmelerin sadece yüzde 1.68’i bütün işlemlerinde yapay zekâyı kullanırken yüzde 43’i kısmen kullandığını belirtiyor. Bu işletmeleri ise 50’den fazla çalışanı olan işletmeler oluşturuyor. Özdemir, yapay zekânın en çok kullanıldığı sektörlerin bilgi ve iletişim, mesleki bilimsel ve teknik faaliyetler sektörü ile finans ve sigorta sektörü olduğunu kaydetti. Özdemir, araştırma kapsamında işletmelere “yapay zekâ uygulamaları iş gücü talebini nasıl etkileyecektir?” sorusu yöneltildiğini, yüzde 58’inin “yapay zekânın yıllar içinde tüm işlerde işsizliği artıracağı” yanıtını verdiğini bildirdi.

Related Posts

Mehmet Şimşek: Yıl sonunda enflasyon, TCMB’nin tahminlerine uygun gerçekleşecek

Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisini değerlendiren Bakan Şimşeşk, enflasyonun yıl sonunda TCMB’nin tahminlerine uygun gerçekleşeceği öngörüsünde bulundu. Şimşek, vatandaşın gelecek yıl için yüzde 59,3 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüsünü ise görmezden geldi. Buna göre aslında TCMB’nin yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,98 seviyesinde.

İstanbul’daki depremler sonrası fırsatçılar ortaya çıktı: Konut ve bilet fiyatları uçtu!

İstanbul’daki depremler sonrası, yurttaşlar güvenlik kaygılarıyla yeni evler arayışına girerken fırsatçılar fiyatları artırarak durumu kendi lehlerine çevirmeye çalıştı. Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük, yurttaşları bu konuda dikkatli olmaları yönünde uyararak, fırsatçılara karşı denetim çağrısında bulundu.

Türk çay devi iflas bayrağını çekiyor

120 yıllık geçmişe sahip Türkiye’nin köklü çay markası Tirebolu 42, mali darboğazı aşamayınca konkordato sürecine girdi. Mahkeme, alacaklılarla yapılacak kritik toplantı için tarih verdi.

Çiftçilere 6,7 milyar liralık destek ödemesi bugün yapılacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 6 milyar 669 milyon 644 bin 111 lira destekleme ödemesinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını bildirdi.

Deprem fırsatçısı ev sahiplerine soğuk duş! Korkunun bile ticaretini yapıyoruz

İstanbul’da 23 Nisan çarşamba günü meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından vatandaşların farklı şehirlere yönelmesi, bu bölgelerde konut ve kira fiyatlarında ani artışlara yol açtı. Ticaret Bakanlığı ve emlak sektörü temsilcileri, yaşanan fiyat artışlarını “fırsatçılık” olarak nitelendirerek ciddi uyarılarda bulundu.

Şimşek ve Bessent görüştü: Türkiye-ABD hattında yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile yaptığı görüşmeye dair açıklamasında, Türkiye’nin ticaret, enerji, yapay zeka ve savunma dahil pek çok alanda ABD ile stratejik ortaklığı derinleştirmekte kararlı olduğunu söyledi. Şimşek, “Bu işbirliği bölgesel barışa da katkı sağlayacak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir