İzmir’de Don Afeti Tarımı Vurdu

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: “İzmir’de Don Afeti Tarımı Olumsuz Etkiledi”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, don afetinin İzmir’in yüksek kesimlerindeki ilçelerde, tüm ürünlerde zarara neden olduğunu ifade ederek, “Kiraz, üzüm, şeftali, nektarin, kayısı ve kivi gibi ürünlerde hasarlar meydana geldi” dedi.

Bayraktar ve beraberindeki heyet, İzmir’in Kemalpaşa ilçesindeki zirai dondan etkilenen bahçeleri inceledi. Bayraktar burada yaptığı açıklamada, “İklim değişikliği dünya genelinde olduğu gibi ülkemizi de olumsuz yönde etkiliyor. Doğal afetler özellikle tarım sektörünü fazlasıyla etkiliyor. Son yıllarda doğal afetlerde ciddi bir artış gözlemleniyor. Bu afetlerin şiddeti ise artmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

Bayraktar, kar yağışının beklemediği bir durum olduğunu belirterek, şunları söyledi: “65 ilde zarar gözlemlendi. Bölgeler arasında kar yağışı ve don riski devam ediyor. Bu durum bazı bölgelerde henüz netlik kazanmadı. İlerleyen günlerde daha fazla bilgiye sahip olacağız. Bu mevsim kayması tarım sektörünü ilerleyen yıllarda ciddi şekilde etkileyecek.”

Bayraktar, İzmir’de kirazda zararın yaşandığını vurgulayarak, “Kiraz, ihracatta önde gelen ürünlerimizden biri. Bu olayın ürün arzını olumsuz etkileyeceğini gösteriyor. Bazı ürünler yüzde 100 zarar gördü. Tedbirlerin doğru bir şekilde alınmaması durumunda bu bölgeler göç verebilir” dedi.

Dalları Kuruyan Ağaçlar Verim Vermeyecek

Bayraktar, kuruyan ağaçların ve dalların meyve vermeyeceğini belirterek, “Çiftçilerin desteklenmesi ve gerekli fonların oluşturulması elzem. Doğrudan nakit desteği çiftçilere verilmeli” dedi. Don olayı sonucunda birçok çiftçinin emeğinin bir gecede yok olduğuna dikkat çeken Bayraktar, çiftçilere geçmiş olsun dileklerini iletti.

Bayraktar’a Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray da eşlik etti. Heyet, incelemelerin ardından Manisa’ya geçerek çiftçilerle buluştu.

Related Posts

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.

Biraya zam geldi: Bir tanesi 117 lira oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV oranlarının güncellenmesiyle, alkol ürünlerinde yeni zamlar arka arkaya gelmeye devam ediyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, iki büyük …

Zamlı evde bakım maaşı ne kadar oldu? 2025 Temmuz zamlı evde bakım maaşı yattı mı?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ay hak sahiplerine ödenen evde bakım maaşı memur kat sayısına göre artış gösteriyor. Peki, Zamlı evde bakım maaşı ne kadar oldu? 2025 Temmuz zamlı evde bakım maaşı yattı mı?

Altının gramı 4 bin 236 liradan işlem görüyor

Altının gramı, güne düşüşle başlamasının ardından 4 bin 236 liradan işlem görüyor. Dün ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü yüzde 0,9 kayıpla 4 bin 250 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne düşüşle başlamasının ardından saat 09.40 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,3 azalışla 4 bin 236 lira seviyesinde bulunuyor. Çeyrek altın 6 bin 955 liradan, Cumhuriyet altını 27 bin 713 liradan satılıyor.

Evde bakım yardımı ve sosyal destek ödemeleri arttı: Yeni tutarları bakan açıkladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, memur maaş katsayısındaki yeni düzenleme sonrasında Evde Bakım Yardımı’nın 11 bin 702 liraya, Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesinin 8 bin 198 liraya, koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalamasının da 13 bin 96 liraya yükseldiğini bildirdi.

Vergi borcu olanlar dikkat! 50 binden 250 bine çıkarıldı!

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız tecil yapılabilecek tutar 50 bin TL’den 250 bin liraya çıkarıldı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, vergi ve …