Limonda fiyat dengesizlikleriyle gelen ihracatı kısıtlama kararı iki gün dayandı: Yasak değil destek gerek

Limon İhracatına Getirilen Geçici Kısıtlama Kaldırıldı: Sektör Temsilcileri Uyarıyor

Çukurova’nın mart ayındaki zirai don felaketi sonrasında limon fiyatlarının yükselmesi üzerine Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı, limon ihracatına geçici bir yasak getirdi. Ancak, 8 Nisan’da başlayan yasağın sadece iki gün sonra, tepkiler üzerine kaldırıldığı açıklandı. Bakanlık, limon ihracatındaki yasağın 15 Mayıs’a kadar ertelendiğini duyurdu.

Sektör temsilcileri, ani kararların tarımsal üretime zarar verebileceğini vurgulayarak, ihracat yasağı gibi önlemler yerine yapısal desteklerin sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye’de tarımda planlı üretim konularında sıkıntılar yaşanırken son olarak limon üretimi gündeme geldi. Geçen yıl fiyat dalgalanmaları ile başlayan sorun, özellikle Adana’da kilogram başına 30 kuruşa kadar düşen limon fiyatlarıyla belirginleşti. Bu durum üreticilerin zarar etmesine ve bazı çiftçilerin ağaçlarını kesmesine neden olurken fiyatlarda spekülatif artışlar da yaşandı. Kış aylarında ise don nedeniyle limon fiyatları 35-40 liradan 60 liranın üzerine çıktı.

Bu durum üzerine getirilen ihracat kısıtlaması, sektörde endişe yarattı. Geçici yasak kararının geri çekilmesi sektörde bir rahatlama sağlasa da uzmanlar, üretim planlamasının ve öngörülebilirliğin sağlanması gerektiğini vurguluyor. Sektör temsilcileri, benzer müdahalelerin narenciye ihracatında belirsizlik yaratabileceğini ve uzun vadede olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekiyor.

Ziraat Mühendisleri Odası: Karar Üreticiye Zarar Verir

Adana Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahencan Tayakısı, limonlar için getirilen ihracat yasağının öncelikle zirai donun zararlarını doğruladığını ifade ederek, bu kararın iç piyasa fiyatlarını dengelemenin zor olduğunu belirtti.

Tayakısı, iktidarın plansızlığı nedeniyle yaşanan bu sorunun çözümünde üreticinin mağdur edilmek istendiğini belirterek, şunları söyledi: “Üretim plansızlığı ve öngörüsüzlüğün bedelini çiftçi ödemek zorunda kalıyor. Geçtiğimiz yıllarda dalında kalan limon ağaçları kesilirken sadece seyreden iktidar, bu yıl para kazanmayı bekleyen narenciye üreticisine zarar veriyor. İhracatı durdurma yolunu enflasyona karşı bir hamle olarak görenler, ülke tarımına zarar veriyorlar.”

Tüketici Birliği Federasyonu: Limon Fiyatları Mart Ayından Bu Yana Yüzde 47 Arttı

Limonun “Market Endeksi”ne göre mart ayına kıyasla yüzde 47 arttığını belirten Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, tarım ürünlerindeki fiyat artışının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Deniz, devletten çiftçilere elektrik ve mazot gibi giderlerde ciddi destek sağlanması gerektiğini dile getirdi.

Related Posts

Müslümanlık üst kimliğimizdir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Teşkilat Akademisi Liderlik Okulu Programı’nda yaptığı konuşmada “Coğrafya ve tarih Türk, Kürt ve Arap’ı çözülmez, dağılmaz biçimde birbirine sıkıca bağlamıştır. Malazgirt, Çaldıran, Ridaniye, Kudüs’ün ve İstanbul’un fethi Türk, Kürt ve Arap’ın ortak zaferidir. Biz bu coğrafyada ittifak yapınca büyüdük, güçlendik, cihana hükmettik” ifadelerini kullandı. Erdoğan’ın Cuma günü İstanbul’da AK Parti Gençlik Buluşması’nda yaptığı konuşmada da tarihi referanslar vardı. Cumhurbaşkanı,

AKP raporu: Ekonomi yönetimine güven yüzde 25

Tutuklu bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yolsuzluk yaptığını düşünenlerin oranı yüzde 28,5 oldu

Vatandaşlardan Ali Babacan’a: Çocuklar olmasa halimiz harap

İstanbul Eyüp Sultan’da esnaf ve yurttaşlar, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’a dert yandı. Emekliler, yaşadıkları ekonomik sorunları anlattı. Ali Babacan, İstanbul Eyüp Sultan’da esnaf ve yurttaşlarla bir araya geldi. Yaşadıkları ekonomik …

Türkiye Kültür Yolu Festivali’nde Bakan Ersoy’dan açıklamalar: Kurban Bayramı tatili 9 gün mü olacak?

Yaz sezonunun en yoğun dönemine denk gelen Kurban Bayramı öncesi milyonların gözü kulağı bayram tatiline ilişkin gelecek resmi açıklamadaydı. Tatilin 9 güne çıkıp çıkmayacağı merak konusu olurken konuya dair açıklama Adana ile başlayıp Manisa ile devam eden ve 20 şehri içine alan Türkiye Kültür Yolu Festivali’nde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan geldi. Bakan Ersoy, turizm cenneti ülkemize kazandırılacak yeni halk plajları gibi birçok konuda da bilgiler paylaştı.

Hindistan’da boykot edilen Türkiye markaları belli oldu

Hindistan’da önde gelen ticaret platformları bünyesinde satılan, Türkiye’den gelen mal ve hizmetlerin satışını durdurdu. Buna göre kaldırılan markalar arasında e-ticaret platformu Trendyol’un giyim markası ile diğer Türkiye merkezli tekstil markaları …

“Beyaz cennet”te büyük tehlike! 20 otelden 16’sı iptal edildi

Kayakseverler tarafından “beyaz cennet” olarak bilinen Uludağ’da bulunan 20 otelden 16’sının çalışma ruhsatı Osmangazi Belediyesi, turizm işletme belgeleri ise bakanlık tarafından iptal edildi. İşletme sahipleri, “yürütmeyi durdurma kararı” almak …